Docker + WordPress kezdőknek előnézeti képe

Docker + WordPress kezdőknek

| Olvasási idő: 3 perc

Biztosan volt már veled is, hogy valami elromlott - akár nagyon. Ha ez történetesen egy szerver, akkor rögtön gyomorgörcs is párosult mellé: mi a helyzet az adatokkal, és hogyan állítjuk vissza a lehető legrövidebb időn belül a rendszert? A legrosszabb pedig még csak ezután tudatosul: most akkor újra kell konfigurálni mindent? Bevillannak a finomhangolásokkal eltöltött órák, és rájössz, hogy nem is emlékszel már minden apró részletre, hogy azt a valamit, ami nem ment elsőre, hogyan is sikerült végül működésre bírni... Hát, ilyenkor biztos nem lennél a helyedben.

Infrastructure as code

Az éppen aktuális buzzwordnek tűnő kifejezés mögött az a gondolat áll, hogy az infrastruktúránkat le lehet írni úgy, mintha kódot írnánk: akár valamilyen magasszintű, könnyen értelmezhető és tanulható nyelvvel is, mintha az infrastruktúra nem lenne más, csak kód. Erre tökéletesen alkalmas a Docker és a docker-compose, melyek ezt nagyon könnyen lehetővé teszik. 

Szóval a teljes infrastruktúránkat - azt a szolgáltatáscsomagot, amit nyújtunk a szerverünkön - szöveges állományként szeretnénk tárolni. Hűűűhaa, de ééérdekes... Ha mélyebben belegondolunk, akkor ez viszont masszív következményekkel jár. 

laugh 4 K2L Ip0Zc K

"Nálam működik", "pedig ez eddig ment" - volt már ilyen, ne tagadd! :D

1. A fejlesztői és éles környezet teljes mértékben megegyeznek

Amikor a weboldalt beélesítjük, belefuthatunk olyan hibákba is, melyek nem jöttek ki a fejlesztés során - ezek oka lehet akár az eltérő szoftverkörnyezet is (más PHP verzió, eltérő Apach/nginx konfig), melyet kiküszöbölhetünk azzal, ha a production környezetben használttal megegyezik a környezet, amiben fejlesztünk - eggyel kevesebb hibalehetőség. 

explosion I Pum7 Ket2Jo

2. Kísérletezz szabadon - a host rendszer tiszta marad

Szinte mindegy, mit csinálsz a Docker containerekben, a host rendszer - az, amelyiken kiadod a docker-compose/docker parancsokat - teljesen tiszta marad: nem akadnak össze a telepített programok, akár több verzió is lehet futhat párhuzamosan egymás mellett ugyanabból - pl. PHP 5.6 és 7.2 - más-más konténerekben. 

3. Sérülés/hiba esetén könnyű visszaállíthatóság

A bevezetőben tárgyaltak bárkivel megtörténhetnek és előbb vagy utóbb meg is fognak történni - sokkal nyugodtabban alszunk, ha ezekre a helyzetekre van egy kész forgatókönyvünk: adatmentés, aztán teljes törlés és tiszta lappal indítás. 

Mivel a docker-compose fájl mozgatható, ezért akár az egész VPS-t is lelőhetjük, és egy teljesen újjal kezdhetünk: az alapvető beállításokat követően elég kiadni a docker-compose up -d parancsot, és - ha jól raktuk össze - kész is vagyunk. Egyszerű, nem igaz? :)

need 9 Okgevji Tkk

Szuper, nekem is kell!

Örülök, hogy tetszik: összeraktam egy csomagot, amivel könnyen kipróbálhatod WordPressel. Elég csak letöltened, kicsomagolnod, és a könyvtárba lépve docker-compose up -d-vel elindítanod a rendszert. Ha minden jól ment, kis várakozás után a localhost:3000-es címen eléred a WP telepítőjét (amiben már előre be vannak állítva az adatbázis hozzáférési adatok is). 

Letöltést követően csomagold ki az állományt, lépj a docker mappába, és az ott található docker-compose.yml fájlt megnyitva az összes OLDALNEVE előfordulást cseréld le a projekted nevére, majd ezt követően indulhat is a móka. 

További hasznos olvasmányok: 
Docker bevezetők
VPS beállítás
Docker + WordPress áttekintés

A cikk feltételezi, hogy a rendszeren telepítve van a Docker és a docker-compose. Részletek és telepítési útmutatók itt és itt.