Reszponzív szleng 1x1 - 1. rész előnézeti képe

Reszponzív szleng 1x1 - 1. rész

| Olvasási idő: 3 perc

'Reszponzív weboldal, mobile-friendly, mobile-first' - hogy mi van? tesszük fel magunknak a kérdést. Ha az ember weboldalt készíttet magának, mindenhonnan ezek a kifejezések árasztják el. De mit is jelentenek ezek a szavak pontosan? Vegyük végig őket sorra!

Reszponzív (responsive) weboldal

Néhány évvel ezelőtt ez a kifejezés még nem létezett - földi halandóknak semmiképpen sem. Mára viszont kénytelen-kelletlen találkozunk vele, hiszen a weboldalkészítéssel foglalkozó csapatok - a naprakészek legalábbis - ezzel a technológiával készítik el a honlapot. Lényege röviden annyi, hogy a weboldal figyelembe veszi a rendelkezésére álló területet, és ennek megfelelően választja meg, hogy hogy jelenjen meg a látogatónak. Próbáld ki! Csak kezdd el átméretezni a böngészőablakodat: ahogy egyre szűkebb lesz a rendelkezésre álló tér, úgy 'húzza össze magát' a weboldal!

Tehát ha valaki mobilról, táblagépről, vagy asztali számítógépről/laptopról nézi weboldalunkat, más-más, az adott képernyőméretre optimalizált megjelenést kap. Ez azért praktikus, mert nem ugyanolyan könnyen találunk el egy gombot például az egerünkkel, mint az okostelefonunk kicsi érintőképernyőjén. Praktikusnak praktikus, de miért fontos? Mert az emberek elkezdtek böngészni a mobil eszközeikről: egy-egy weboldalra irányuló forgalom akár 30%-át is jelenthetik.

Mobile friendly

Vagyis mobilbarát. Ebben az esetben olyan weboldallal van dolgunk, ami többnyire mobilkompatibilis, tehát nem tartalmaz például Flash-t, vagy egyéb olyan tartalmat, amit a mobilok nem megfelelően tudnak megjeleníteni - például legördülő menüt. A Flash-mentesség azért fontos szempont, mert:

  • rosszul, vagy egyáltalán nem lehet keresőoptimalizálni ezeket az oldalakat
  • az Apple termékek a kezdetektől nem jelenítették meg ezeket,
  • a Google Androidját futtató eszközök pedig csak a 4.1-es rendszer megjelenéséig támogatták fő szabály szerint,
  • a Flash-t fejlesztő Adobe ráadásul hivatalosan is bejelentette, hogy leállítja a fejlesztését.

Ez tehát már kevésbé mobilbarát megközelítés, de bizonyos feltételek fennállása esetén még elnézhető hiba. Akinek még olyan weboldala van, amelyik teljes mértékben Flash-ben épül fel, azt javaslom, sürgősen keressen meg, hogy mihamarabb segíteni tudjak!

Mobile first

Ez a kifejezés a fejlesztés során követett metodikára utal: a weboldalt először a mobil megjelenés és működés szintjén tervezik meg, annak megfelelően építik fel, és csak ezt követően 'terjesztik ki' a fejlesztést a táblagépes, illetve számítógépes megjelenésre. Szemben a negatív megközelítéssel, miszerint a weboldalt egyre 'zsugorítjuk', ahogy egyre kisebb képernyőfelület áll a rendelkezésünkre, így elhagyva funkciókat, ez egy 'pozitív' koncepció. A mobile-first szemlélet esetében először a teljes dizájnt és funkcionalitást elkészítjük mobileszközökre, majd miután minden flottul működik, állunk neki a nagyobb képernyőméretekre optimalizálni, kihasználva az általuk biztosított nagyobb mozgásteret.

Egyetlen 'hátránya' van a mobile-first szemléletnek, mégpedig hogy nem egyszerű: átgondoltan, előre eltervezetten kell nekiállni a munkának. De ha olyan csapatot választasz, aki képes megfelelni ezeknek a szempontoknak, garantált, hogy jövőbiztos weboldalt kapsz a munkájuk végeztével. Ha tervezed, hogy weboldalt készíttetsz, de még nem kötelezted el magad, kérj ajánlatot még ma!

Valami nem egyértelmű? Szívesen olvasnál valamilyen témáról? Írd meg kommentben, és a következő cikkben kivesézem! ;)