Reszponzív szleng 1x1 - 2. rész előnézeti képe

Reszponzív szleng 1x1 - 2. rész

| Olvasási idő: 2 perc

Az előző bejegyzésben néhány alapfogalommal megismerkedhettünk már a reszponzív webdizájnnal kapcsolatban. A mai bejegyzésben néhány újabb szlenget emelünk be közös szótárunkba. Öveket becsatolni, eggyel rázósabb terep következik!

HTML

A web nyelve, a honlapok alfája és omegája. Ebben jelenik meg a tartalom, melyet a webböngészők értelmeznek és megjelenítenek. A benne elhelyezett jelölők tájékoztatnak arról, hogy milyen tartalomról is van szó, illetve azt milyen módon kell megjeleníteni, valamint a Google is ezt olvassa, amikor az oldaladat feltérképezi. A legegyszerűbben ilyennel akkor találkozhatsz, ha megnézed az oldal "forráskódját": jobb egérgomb a weboldalon, és Chrome esetében 'Oldal forrásának megtekintése', Firefox esetében 'Oldal forrása' menüelemre kattintva máris eléd tárul egy hatalmas kódhalmaz - HTML-ben. 

Legújabb, feltörekvő verziója a HTML5: ha weboldalt készíttetsz, figyelj arra, hogy már ezzel a technológiával készítsék el weboldaladat! 

CSS 

A weboldalak készítésénél használt másik nagy nyelv: a honlapok megjelenéséért, kinézetéért felelős. Ebben tudjuk megadni, hogy például a betű sötétszürke-majdnemfekete, a cím pedig nagyobb, középre igazított, dőlt vagy félkövér legyen. 

A helyesen felépített weboldal azt a főszabályt követi, hogy a tartalom és a forma egymástól elkülönítve kerül megalkotásra azért, hogy a kódok letisztultak maradhassanak. 

JavaScript, jQuery, MooTools, Modernizr...

A Javascript egy programozási nyelv, a többi pedig egy-egy JavaScriptre épülő könyvtár. Ezeknek az alkalmazásával érhetőek el különféle effektek (például a betöltési animációk), valamint a bonyolultabb műveletek kezelése, mint például a drag&drop (fogd-és-vidd), vagy a felugró ablakok. 

Ne haragudjatok, hogy ez a bejegyzés ilyen szárazra sikerült! A következő alkalommal egy sokkal izgalmasabb témával fogunk foglalkozni: hogyan NE készítsünk mobil oldalt, vagyis melyek azok a hibák, amiket gyakran elkövetnek egy-egy weboldal készítése során. 

Addig is ha bármi kérdésetek van, szóljatok hozzá, vagy küldjétek el e-mailben!