Webfejlesztői trendek 2017-ben előnézeti képe

Webfejlesztői trendek 2017-ben

| Olvasási idő: 4 perc

Érdekel, hogy milyen megoldások és eljárások nyernek majd teret egyre inkább 2017-ben a webfejlesztés területén? Összeszedtem néhányat. 

Meglepő színösszeállítás - Media Election - Trump v Clinton

Meglepő színek

A meglepő és szokatlan színpárosítások éve lesz 2017: olyan árnyalatokat keresnek majd a designerek, amik a megszokottól eltérnek. Így a weboldal egy jól eltalált színpárosítással emlékezetessé válik, ami szinte beég a látogató tudatába - ennek köszönhetően mindig emlékezni fog a márkára és a megoldásra. Emellett - elég csak akár az én weboldalamat nézni - reneszánszát élik majd a színátmenetek: hol enyhébb, hol markánsabb megoldásokkal találkozunk majd.

Nehéz lesz viszont megtalálni a határvonalat az ízléses és a bazári között: webdesignere válogatja, hogy kinek megy majd a vékony mezsgye eltalálása.

Bátor tipográfia, nagy képekkel - aquatilis.tv

Bátor tipográfia, lenyűgöző fotókkal párosítva

A meglepőség trendjébe illeszkedik majd a megszokottnál hangsúlyosabb betűtípusok használata is: igazán nagyra méretezett, egyedi, esetleg kifejezetten a projektnek rajzolt betűtípusokra számíthatunk, amelyek megtörik a weboldalak megszokott struktúráját, ezáltal zökkentve ki a látogatót. Ebben csak segítségükre lesznek a nagyívű, lenyűgöző fényképek is - a hangsúly a képek esetében a stockphotokról az egyedileg készített fotók irányába tolódik majd. 

Taco, a Trello kabalája

Animációk a weben

A böngészők fejlődésével és a használt eszközök képességének erősödésével párhuzamosan egyre nagyobb tér nyílik a weboldalak arculatának kialakítása során a böngészést emlékezetes élménnyé varázsoló animációk használatára. Az egészen finom, szinte észrevehetetlentől a valóban látványosig mindegyik animációtípus egyre elterjedtebb lesz majd. Fontos, hogy az animációk nem csak a böngészés élményére lesznek majd hatással, de arra is, hogy a weboldaltulajdonosok hogyan használják ki a márkaismertség növelésére ebben az eszközben a potenciált - jó példával jár elöl a Trello. 

A technológia nyilván eltérő (SVG, Animgif, valamilyen JS library) lehet az animációk mögött, de egy biztos - ebben az évben ezt a lépést már nem szabad kihagyni. 

Weboldal Sebesseg Lassu

A weboldal sebessége, mint az igényesség mércéje

Ebben az évben még fontosabbá válik majd a weboldalak betöltési sebessége: a Google találati listája ebben az évben áttér a weboldalak mobil verziója alapján történő rangsorolásra, ahol a sebesség kritikus pontként jelenik meg a honlapok keresőben elfoglalt helye szempontjából. Már nem csak olyan weboldalt kell építenünk, ami szép - az nem elég. Olyan weboldalt kell építenünk, ami kiemelkedik. Kiemelkedik sebességben, ötletességben, az apróságokra odafigyelésben - és persze nyilván a dizájnban is. Ehhez pedig az kell, hogy a fejlesztési metódusok is változzanak, az "összekattintgatás" nem lesz elég. 

Vm Vs Docker Container

Az FTP halála

Durvulunk... Ennyire azért nem komoly a helyzet, de mégis: egy korábbi bejegyzésben leírtam, hogy keresem a leghatékonyabb fejlesztői munkafolyamatot. Úgy érzem, hogy jó úton járok, egy következő bejegyzésben be is mutatom, hogy mit találtam, de a lényeg: olyan workflow-t kell kifejlesztenünk, ahol egy feladat elvégzése és prezentálása nem tart napokig, és a fejlesztőnek is fenntartható. Ehhez az kell, hogy könnyen automatizálható legyen, a lehető legkevesebb favágómunkával járjon, és a lehető legkevesebb hibalehetőséget hagyja a rendszerben. 

Frissítés, 2017. 04. 30.

Lehet, hogy mégiscsak igazam lesz, és ennyire komoly a helyzet: az elmúlt napokban/hetekben - a Debiant és a kernel.org-ot követve - az Nvidia is bejelentette, hogy leállítja FTP-szolgáltatását.

Tehát ha azt kéri az ügyfél, hogy ne hupilila legyen valami, hanem csillámpóni-kék, akkor akár egy szempillantás alatt át tudjuk alakítani a dizájnt úgy, hogy ezt ő perceken, de legkésőbb egy órán belül lássa. A jó hír az, hogy ez abszolút és viszonylag könnyen megoldható és kényelmes is: erről szól majd a következő bejegyzésem, viszont az biztos, hogy erre - többek között - az FTP nem feltétlenül a legerősebb megoldás. 

Összefoglalva tehát 2017-ben is nagy változást várhatunk mind látogatói, mind pedig megrendelői oldalon - csak győzzük követni! 

Te hogy látod? Tévedek, vagy szerinted is ez lesz az irány? Kíváncsi vagyok, mondd el kommentben!